Info din această lume
Irinel Anghel
(n. 14 mai 1969, Bucureşti)
Artist interdisciplinar,
compozitoare, perfomer vocal.
A absolvit cursurile Liceului de Muzică „George Enescu” din București, secţia pian (1988) şi pe cele ale Universităţii de Muzică din București, secţia Muzicologie (1994) şi secţia Compoziție (1996).
Master în Muzicologie
(1995) şi Compoziţie (1997), Irinel Anghel este doctor în ştiinţe muzicale din 2003 și absolventă a programului postdoctoral (MIDAS) în cadrul UNMB (2013). În paralel, a urmat cursuri de dans contemporan (CNDB), de actorie (Teatrul În Culise) și de antrenamentul actorului (programul Flying Sandbox susținut de regizorul american Paul Bargetto).
În perioada 1994 – 2003 activează ca asistent de cercetare la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” din Bucureşti. Din 1996 până în prezent este redactor al revistei Muzica a UCMR. Creaţia ei componistică este compusă din lucrări instrumentale (Cellosonata, 1993, Miro en Miroir – Hommage a Miro, 1998, Ephemeral Equilibrium, 1999, Metablues, 2000), Everything and Nothing – Hommage a Borges, 2000), muzică de cameră (Morfogeneza, 1991, Fur Elise String Quartet, 1993, La Persistance de la Memoire – Hommage a Dali,1998, Peştera inimii, 1998, Arrets, 2002, Rotations bizarres, 2003 etc.), lucrări simfonice (Mitul lui Sisif, 1995, Turnul Babel, 1996, Mondes Impossibles I – Hommage a Escher, 1998, Chimeres – perspective magrittienne, 2000, Labyrinthe, 2002 ş.a.) şi muzică de teatru (spectacolul Amanţii însângeraţi, opera Elizaveta Bam). Lucrările sale s-au bucurat de succes şi pe plan internaţional, ele au fost cântate în Suedia, Germania, Belgia, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Israel, Elveţia, SUA şi Japonia.
În ultimul timp activitatea ei este dedicată artei interdisciplinare, hibride, de fuziune. Printre proiectele „crossing borders” create și prezentate public sunt Magic, Rebirth, Shopping in ParadoXphere, Talking to my Fears, Marty si Gloria, LoveBubbleStory, Vortando, Enchanted Forest, Sound Cuisine, E.T. Royal Court, It’s all about me sau Ziua de la Miezul Noptii, Există viață pe Venus, Kaoss Birds in NowHeresVille, Procesul Evei, Fragile, Eros și Thanatos, Final Intervention ş.a., dezvoltând o direcţie personală, bazată pe curiozitate, spontaneitate şi atitudini provocatoare, în care Irinel Anghel explorează posibilităţile sale de exprimare prin combinațtii de mișcare, teatru, cântat-vorbit . Este adepta artei experiențiale cu detente suprarealiste. A colaborat cu artiști exceptionali din toate domeniile: Sorin Romanescu, Barrie Webb, Jurg Solothurnmann, Franziska Baumann, Malik Choukrane, Corneliu Dan Georgescu (muzică), Mihai Mihalcea, Paul Dunca, Witold Jurewicz (coregrafie, dans), Alexandru Tocilescu, Maciek Sobociński (teatru), Raluca Ghideanu (sculptură, scenografie), Mihai Cucu (video), Ciprian Măceșaru (poezie) șamd…
În 2011, împreuna cu Sorin Romanescu a înregistrat albumul Guitar Hands on a Singing Body, produs de casele de discuri Niklas Records și Bolt Records din Polonia. Irinel Anghel a publicat o serie de articole în revista „Muzica” şi vol. Orientări, direcţii, curente ale muzicii româneşti din a doua jumatate a secolului XX (1997). Este membră fondatoare şi director artistic al Ansamblului de Muzică Contemporană „Pro Contemporania”, cu care a înregistrat un CD cu muzică românească contemporană (2002). Membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, membră a Secțiunii Naționale Române (SNR) a Societății Internaționale a Muzicii Contemporane (SIMC), membră ARFA (Asociația Română a Femeilor în Artă), Președinte al Asociatiei culturale Pro Contemporania.
Irinel Anghel a fost distinsă cu mai multe premii, cum ar fi Premiul I la Concursul Național de Creație – ediția I, organizat de Radiodifuziunea română (1998), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1998, 1999, 2002, 2004), Premiul „George Enescu” al Academiei Române (1999), Premiul „Uchimura” acordat de Institutul Internaţional de Teatru (UNESCO) pentru muzica originală a spectacolului de teatru Amanții însângerați (2002), Premiu de creație la Mons, în Belgia pentru lucrarea “Chimeres”, oferit de către “Pepinieres Europeennes pour Jeunes Artistes”, Premiu de creație oferit de Fundația Siemens pentru lucrarea “Labyrinthe” pentru solist și orchestră (primă audiție, Festivalul Toamna Varșoviană 2002), Bursa Camajani din partea New York University (2003), The 2003 International New Music Consortium Award (New York), Diplomă de excelență pentru activitatea de creație, interpretare și promovare a artei contemporane decernată de către revista Actualitatea muzicală (2006), Premiul UNITER pentru spectacolul “Elizaveta Bam” dupa Daniil Harms de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, în regia lui Alexandru Tocilescu (Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2006 acordat întregii echipe de realizatori).
În perioada 2010 – 2012, Irinel Anghel a fost director artistic al festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi
Recent Comments
Archives
Categories
- No categories